Thursday, December 31, 2009

[2.0.1.0] lain ertinya

Sudah lama J xdapat nk update blog ini disebabkan kesibukan program lawatan ke Singapore pada 14&15 Dec dengan Egypt pada 19-30dec ini..

Happy New Year ! Happy 2010!

Namun,dalam hari pertama tahun baru 2010 ini semua orang dalam mood ceria dan gembira walaupun umur dah bertambah 1 lagi..ucapan sms tidak berhenti untuk hantar kepada kawan-kawan..semoga semua kawan-kawan gembira kita sudah ke tahun baru..

Tahun baru ini agak berbeza bagi diri J..perasaan J bercampur-campur selepas keluar makan malam dan minum bersama PZ dan jgak dik khaliq..J masih tercari-cari kenapa J ada perasaan ini..rupanya itu adalah signal keburukan kepada J..J bakal menghadapi suasana kurang selesa di sekeliling J...

Mood untuk sms sudah hilang..mood untuk meraihkan tahun baru sudah tiada..sepatutnya J gembira seperti kawan-kawan lain..Sebenarnya J jgak plan untuk berkongsi seribu satu jenis pengalaman semasa lawatan ke luar negara di sini akhirnya tidak kesampaian..

J sempat berchatting dengan seorang junior J..sblm ini dia pernah bgtau masalahnya semasa J masih di Mesir..namun kini masalah dia bertambah besar namun yang menyedihkan J dia kini belum bersedia untuk berkongsi dengan J lagi..J xmampu buat apa-apa untuk tolong dia..lama J cuba pujuk dia dan nasihatkan dia..namun itu hak dia..J akhirnya mengalah dan tidak terus memaksa dia..J berharap dia dapat membuat keputusan rasional skg..J sedih sb tidak mampu membantu apa-apa walaupun J tau dia ada masalah..

Mood J terus merundum mendadak selepas berchatting dengan dia sekian lama..J rasa sgt lain..tiba-tiba J mendapat berita drpd PZ yg kawan J AZIM ayah dia bru meninggal dunia bru xlama masuk ke tahun baru ini..sedih..apakah perasaan kawan J kini..J xdpt bayangkan kalau hal ini berlaku pada diri J..sb J xdpt blik ke umah langsung dalam cuti kali ini..J xnak pikirkan..

Bsk J bersama PZ akan menziarahi jenazah ayahnya sebelum dikebumikan...semua-semua ini adalah takdir Tuhan..tapi kenapa semuanya berlaku pada hari yang sama..pada hari pertama tahun baru ini..bukankah 2010 telah menjadi tahun yang kurang selesa sudah skg..

Bagaikan semua yang berlaku ini ingin memberi sedikit isyarat kepada J..J bakal menghadapi perlbagai dugaan dan rintangan dalam tahun ini..J hanya akan redha dan bersyukur selalu..pegangan J tetap sama..J percaya semua yang berlaku ada hikmah disebaliknya..

J berharap tiada lagi berita buruk yang bakal J terima dalam saat-saat terdekat ini..J xdapat nk melelapkan mata ini walaupun badan J sebenarnya sgt letih..J jgak berharap kawan J itu dpt byk bersabo..J ucapkan Tahziah..mgkn Tuhan lebih menyayangi dia..

Untuk junior J plak..J berharap dia dapat ingat apa yang telah J pesan kepadanya..J amat harapkan..mgkn ada orang rasa J menyibuk..tp bg J bukan..J lah orang dia luahkan masalahnya bermakna dia percaya pada J..J doakan spya dia dpt hadapi dugaan ini dengan tenang dan penuh rasional..

apakah erti 2.0.1.0 untuk anda semua plak??

Friday, December 11, 2009

[ cOmpLiCaTeD]

Salam bahagia dan selamat bercuti untuk semua rakan-rakan setia blog J....

Manusia yang dilahirkan ke dunia nyata ini cukup complicated... tidak kira la dari sedi biologicalnya.. pemikirannya.. kelakuannya.. perangainya... semua-semua susah diduga dan diteka... Lain orang lain cara.. namun kalo cara itu kena tak pa,.. malangnya manusia ini sentiasa tidak sedar caranya adalah tidak kena dengan dirinya ataupun untuk orang disekelilingnya...

Kini, semua pelajar yang menuntut di IPTA sedang cuti sehinggalah 28 dec sejak 20 Nov lagi..tapi bagi J cuti semester kali ini bagaikan tidak cuti sebenarnya..walaupun sudah biasa tapi kali ini lain dengan sebelum ini sebab kali ni cuti J langsung tidak berkesempatan balik ke rumah...

Habis saja final exam...semua pendebat uMp telah mula berkampungdi uMp sendiri untuk latihan intensif demi Pertandingan Debat Piala Diraja 2009 pada 3-8 dec... Maka, sepanjang 2mggu itu J tidak dapat pulang kerana ingin fokus kepada latihan...Sehinggalah abisnya pertandingan ini..walaupun pencapaian kali ini masih kurang membanggakan namun yang menjadi kejutan pasukan debat bahasa arab kategori B uMp dinobatkan sebagai Johan kali ini... Tahniah, buat adik-adik debat ini...

Cuti hanya tinggal 3 minggu lagi... sememangnya akan ada 2 minggu yang perlu ada di uMp untuk program...J bercadang untuk pulang ke umah untuk seminggu tapi akhirnya tidak kesampaian..J redha jer.. seperti J selalu sebut...semua yang diatur oleh Tuhan ada hikmah disebaliknya untuk kita...

J terima hikmah ini serta merta... Satu cabaran besar menduga diri J ini.. cabaran ini bakal menguji tahap kematangan pemikiran J..tahap kecekapan pengurusan masa dan kerja J...tahap ketahanan mental J... mmg J rasa diuji kali ini...J akan berkongsi dengan kalian selepas ini kerana cabaran ini baru bermula maka belum lagi masa untuk bercerita disini,...

Namun begitu, J menerima dengan seadanya.. Secara tiba-tiba PZ menyoal J..apakah pegang kunci kejayaan hidup J.. bagi J dalam hidup di dunia ini yang perlu kita menghadapi mnusia yang complicated..persekitaran yang complicated...maka J sentiasa ingin mencabar diri sendiri untuk melakukan apa saja yang orang lain tidak berani lakukan kerana tidak yakin...supaya J dapat mencari keyakinan diri untuk menghadapi perkara yang lebih besar lagi pada masa hadapan...

J telah membuktikan kepada diri J hanya perlu yakin...apa saja halangan semua J dapat atasi..dan J sentiasa ingat kepada diri sendiri jangan pedulikan apa persepsi atau kata org lain.. manusia ini biasa la..perasaan hasad dengki sentiasa wujud..apabila kita ingin mencuba sesuatu yang baik..semestinya mereka akan memijak kita dulu..sebab tak nak kita lebih daripada mereka..

Manusia....manusia...kelemahan pada setiap orang mmg wujud...namun kenapa tidak kita mengubah kelemahan kita supaya jadi kekuatan kepada kita...

Bersambung..............

Saturday, November 28, 2009

Meaning Of Life ^^



                            Inikah kehidupan yang bakal J temui~~

Setelah bebrapa hari tidak mengemaskini blog ini atas beberapa sebabnya J telah membuat suatu kptsn..mngkin disebabkan dalam beberapa hari ini byk perkara berlaku di sekeliling J.. J sentiasa bersyukur dan redha kpd apa yang berlaku pada diri J dan juga di sekeliling J...sebagai manusia kita perlu tabahkan diri sendiri dan byk bersabar..ingatkn diri segala yg berlaku itu adalah Ujian kepada kita...

Maka, dalam hidup di dunia ini J juga nmendapati terdapat seribu satu erti kehidupannya..setiap org ade ertinya tersendiri..semestinya lain org lain cara mmg xakan sama..oleh itu, dalam mengejar apakah erti sebenar kehidupan ini J mengambil keputusan untuk menukar Journey Of My Life kepada Meaning Of Life ^^ supaya dapat J sentiasa berkongsi dengan rakan2 semua dan sentiasa muhasabah diri dalam mengejar erti hidup...

Semoga J dapat betul-betul dapat mencari erti sebenar yang bakal menjadi kunci kehidupan kita...

p/s: kpd rakan-rakan Happy Holiday..enjoy your day while have the chance with the time gather with your family.. =)

Tuesday, November 24, 2009

[ 22 Nov ]

Apabila kalendar menunjukkan kini sudah kita sampai ke penghujung tahun 2009.. sudah pon bulan Nov.. sudah pon smp pada 22 nov...hari kelahiran diriku J ke dunia ini dengan selamat dan penuh dengan doa selamat dripada kedua ibu bapa J pd 22 tahun yg lalu...

Kelahiran anak ini samada akan membawa kebaikan kpd masyarakat ataupun sebaliknya perlu kita lihat kpd didikan ibubapanya.. J bersyukur... sudah 22 tahun J hidup di dunia nyata ini.. walaupun J dilahirkan dlm keluarga yg sedrhana..kdg2 serba kekurangan..namun ibubapa tidak pernah berputus asa utk mendidik J ini..malah amat mementingkn pendidikan anak2nya.. J amat berterima kasih kpd kedua ibubpa kerana kini J telah pun dpt melanjutkan pljrn di peringkat tggi..

Hari kelahiran membawa seribu satu makna... kmgkin hari kelahiran bakal menjadi hari kematian kita.. ini semua adalah takdir tuhan.. bersyukur..J selalu lakukan..J masih hidup sihat tubuh badannya..cerdas otak pemikirannya... kdg2 hari inilah hari utk kita berhibur enjoy sepuas-puasnya dgn kwn2.. celebration gler2.. tp semua itu tidak terjadi dlm sejarah hari kelahiran J...

J sudah pun besa melalui hari kelahiran seperti hari2 yg lain yg begitu biasa..bknnya dlm kata org hari yg special utk diri... J tidak ksah walaupun berseorgan pd hari kelahirannya.. selama 22 tahun..J tidak pernah lg mempunyai kek sambutan kelahiran..J pon da biasa.. tiada sambutan istimewa... tiada kek birthday.. tiada hadiah bertinbum2... itu semuanya sudah menjadi kebiasaan J...

Tahun kelahiran J ke-22 plak mcmne?? masih sama... ucapan hapi birthday drpd kwn2 taun ni bertukar arah... taun lps rmai member2 lama yg wish J...taun ni bertukar menjadi kwn2 universiti yg wish J.. Taun ni yg tidak dlm jangkaan J..de seorg classmate berikan J 1 hadiah.. sebuah beg kulit..mmg agak terkejot la dia ckp nk bg hdiah.. J suke sgt beg ni..kwn J jeles sb beg ni mmg cntek..huhu

Inilah hadiah J dapat... (bley muat 1 laptop =D)

Namun begitu..dgn byk2 wish drpd kwn2 ini..J berharap wish drpd hati ikhlas kwn2 ini dpt termakbul...hnya dgn J dpt hidup dlm dunia ni dgn sihat ceria bahagia...itu saja permintaan J.. itulah yg paling berharga utk hidup J..

Semasa dlm proses jari jemari ini tidak berhenti menaip...scar tibe2 ayah J col..tnya khbo J..tnya J dh blik dr KL ka blum..J rse inilah seperti gelombang yg ada pd setiap org..smsa J menulis entry ini mmg byk perkara yg bermain di fikiran J...terutama dgn kedua ibubapa J..then trus ayah J tipon...gelombang kasih syg tiba... =)


Kepada kwn2 yg wish J..J amat terima kasih sb masih mengingati J...bkn senang nk ingt birthday org yg hanya sbgai kwn... huhu msa ini jgak J terima msg drpd jaja(nizar) classmate J..dia msg sb nk mtk maaf lmbt wish dia bru nk wish hepi birthdy..huhu xmngapa... asalkn wish walaupun lmbt... Thanx kpd semua skali g... taun ini agak berbeza sb rmai2 ada yg wish melalui sms & facebook plak taun ni...hihi.. thanx PZ jgak sb blnja mkn.. J sngaja kenakan dia... nnt kte mkn lg roti nann chess yer... =p

Pada masa yg sama rupenya ade 3org kwn J yg sama hari kelahiran bersama J.. Lim coursemate.. Cami classmate... Te Chuan (kwn from uthm)... huhu walaupun skg da berlalu namun still nk tulis wish disini... Happy birthday..may god bless you all.. hrp pnjng umuq murah rezeki..hidup bahagia bersama keluarga tercinta dan org tersyg... Selamat Maju Jaya !

p/s : huhu..agak touching semasa menulis entry ini..pelbagai scene yg pernah berlaku dlm idop J imbas kmbali... mcm2 rse ada... =)

Perjalanan......

Salam bahagia buat semua yang masih setia membaca blog J ini...

Sudah sekian lama blog J ini bersawang disebabkan beberapa perkara yang menyebabkan J tak sempat untuk berkongsi dgn kalian apa yg telah J lakukan sejak kebelakangan ini. Ini pon bru saja J pulang drpd Subang, KL selepas menghadiri satu program yang membincangkan tentang Hak Asasi Manusia & Hak Wanita. Program ini bertempat di Holiday Villa Hotel, Subang, suasana yg agak mewah terutamanya makanan yg disediakan.

Kembali kpd 2 mggu yg lps..selepas peperiksaan paper Islamic & H.Etnik pd 6/7 nov terdpt selama 9 hari yg ksong sehingga la 16 nov bru ada paper final yg seterusnya..maka dlm msa smggu ini sepatutnya J perlu utk study demi menghadapi final yg akan dtg namun pd msa itu mmg mood utk stdy msih tercari-cari lg..
perjalanan J ke pantai sepat

Seperti dlm rancangan,J akan mengikuti rombongan ke cherating utk enjoy bersama-sama classmate J..kita rmai2 berkonvoi dgn 10 buah motor & 4 buah kete..Sdah lama J xbermandi laut...mmg sronok gler mandi laut n main games dgn kwn2 disana..penant 2 mmg ade la tp xrse pd msa itu..lpas tu mlm kita rmai2 bbq smbil dihiburkan dgn nyayian n mainan gitar drpd kwn...lps 2 pegi tgk penyu...haha waktu pulang pd keesokan harinya..cuaca kurang cemerlang maka kami terpaksa pulang walaupun hujan..semuanya basah..haha sronok jgak..

mencari ketenangan

Maka,dlm smggu itu byk sgt perkara yg tlah J lakukan sehinggakn J xdpt nk cter semua disini..cuma akn berkongsi sdikit bersama..antaranya adalah bersama PZ dan bbrpa org rakan pegi ke pantai sepat utk berkelah...berhadapan dgn laut yg luas..pemandangan yg bgitu inda..sejuk cuacanya..mmg tenang abes fikiran J pd masa itu..lupekan segala kerisauan...

mesra mall, ganu

Lepas ini,dlm mggu 2 la jgk J bergerak ke cherating skali lg dgn beberapa org member kemudian sepatutnya da pulang esoknya..mne nk taw last2 kita msuk ke negeri t'ganu plak..jln2 smp la kt Kerteh..pegi tgk airport disitu.. (dh xdak keje sgt) haha kmudian yg xtersangka ada MESRA MALL kt ctu...dlm kg2 sebegitu ada shopping complax yg lengkap dgn semuanya bagaikan berada di alamanda plak..haha

Itu semuanya perjalanan sebelum final exam...lepas itu..mmg J hanya berada dlm bilik selama semggu..msa itu utk stdy utk hadapi 3 paper...rse sunyi plak msa tu kerana roomate J semuanya sdah blik umah..tggl hnya berseorgan di sini..berdepan dgn buku2 plak..arghh mmg tension msa tu..hrp sgt waktu itu cpt berlalu....wktu abes jer 3 paper ni mmg rse mcm merdeka sgguh la..dlm msa semggu ni mmg J sdah pesan kpd kwn2 jgn ggu selagi J xabes exam..tp since paper last abes trus dah de org da cntct ajak J kuar...sape lg kalo bkn PZ.. huahuahua

MMg dlm jangkaan..So abes exam mksudnya cuti...seperti bese J xdpt blik lg..sb de komitmen lain..J akan berkampung di uMp utk latihan debat sehinggalah J pegi ke debat diraja pd 3-8hb dec di UM..

J rse itu saja utk entry kali ini... akan bersambung......

p/s: mtk maaf dgn cara menulis entry ini..xbpe de mood utk tulis blog..feeling itu xdak...huhu =)

Saturday, November 7, 2009

Sekadar ingin berkongsi....

Salam bahagia..

Sekadar ingin berkongsi dengan semua keindahan pemandangan dalam kampus J ini.. semua ini J ambik semasa J pergi jogging bersama kawan sebilik J dalam beberapa hari ini... =)



Waktu senja yang hampir pada pukul 6.40pm tp msih ramai yg jogging...

Ini pula hari makin larut malam..tgk la lampu jalan tu...

tiang apa ni? J pun xtau..saja jer.. haha

tgk awan tu..masa ini cuaca hampir nak hujan lebat...

cuaca mendung waktu petang bersama dengan tiupan angin yang sejuk..sedapnyer..

J suka sangat gambar ni... cantik kan?

Awan ini sangat unik..kdg2 ada bentuk mcm2..huhu
ni masa ambik cuacanya cemerlang... haha =D

p/s: Dunia ini kalo kita tidak terokai mmg kita tak akan tau keindahannya..maka terokailah hidup ini sendiri dengan akan mendapat pengalaman baru yang akan membantu dalam membina jati diri kita..samalah jugak kalo J xpergi jogging tak tau plak rupenya kampus J ada juga bahagian yang begitu indah... huhu =p

Monday, November 2, 2009

Ketenangan Jiwa

Salam bahagia untuk semua pembaca blog ini,

Dalam entry J yang lepas memang bagaikan perkongsian perasaan J secara terbuka..J xtau knpe bleh secara tiba2 dtg mood itu..namun selepas J meluahkan segala perasaan dalam blog ini,ramai kawan J mula bertanya tentang kebenaran luahan hati J itu..nmpknya adalah juga kawan sejati di sekeliling J..

Tidak kisah la bagi J untuk semua itu..sekarang J redha dengan apa yang bakal berlaku dengan J..tapi kawan-kawan jangan terkejut jika perangai J berubah menjadi 1 tahap yang tidak pernah kamu semua jumpa..cara J sekarang cukup mudah..Apa yang J terima dripada individu tersebut, J akan balas balik dgn cara yang sama...

Kita lupakan pasal hal itu...kali ini J ingin membawa rakan-rakan semua untuk mencari ketenangan jiwa..Jiwa J agak kurang tenang..J perlukan udara segar dari luar..maka hari ini J kuar outing dengan beberapa org kawan untuk mencari sedikit ketenangan..selepas selesai kerja rasmi J..kita pergi menikmati makan tengahari yang berlainan dengan hari-hari biasa..

Inilah lunch J hari ini..agak special sedikit la...huhu

Spingy mee Tomyam with seafood

mango jus

Walaupun J keluar x g mne2...tp asalkan dpt kuar itu sdah memuaskan hati J..Balik smp kampus..seperti biasa relax jer dlm bilik.jiwa ini masih tidak dapat mendekati buku yang sepatutnya bermula ulangkaji untuk final..last2 roomate ajak pegi jogging..Demi menjaga badan,kami pon g la jogging dua round..haha (poyo jer ayat tu)...

Perkara yang tidak dapat J sangka..tiba tgh jalan tu terserempak dengan kete Dato NC..Dato turunkan tingkap melambai2 kt J...J terkejut..Datin pula dok dlm kete gelak jer kt J sebabkan gelagat Dato td itu..J rasa segan plak..hahaha

Selepas jogging segar cikit badan J...rasa mcm xproaktif plak skg..asyik dlm bilik jer..huhu So dinner time dah smp..trun ar kt cafe nk jengok2 de pe mknan untuk nk isi perut J ni hah...last2 hp bunyi...sape yg col ni no office jer...dah tau la..motif panggilan ini...HAHAHA =D kalo bukan ajak minum...ajak makan...huhu PZ la orgnyer..

Dalam keadaan J yang kurang selesa skg, tmbh plak PZ yang srabut ini..bgus la..sama2 kuar demi mencari ketenangan jiwa..kami kuar beli dinner dlu pas2 lepak kt Damansara...dpn umah someone...perumahan ctu msih bru..xrmai lg org msuk rumah..suasana di dpn umah itu mmg best..amat menyenangkan dengan udara segar + sejuk...

J dgn PZ yang agak sewey hari ini..siap berjalan2 kt tmn tu...hahaha (jgn marah guna perkataan itu) tp mmg padan dgn keperluan kami berdua kot..hahaha tp yg J xphm adalah pe yg PZ 2 serabut sgt...J sb psl stdy...yg dia tu??psl transformasi dlm idup kot... wahaha

Bkn 2 jer..kami berceter dlm kete mcmne mengenakan org yg kurang ajaq dlm jalanraya ni..PZ leh plak gelak smp pernafasan teresak-esak..hahah btol ka ayat J?? kira lantak jer la..mlm nie mmg xbpe btol da..then tutup lampu kete jln kt highway..

Ade lah byk lg ceter..apa2 pun..mmg J dpt release tension yang tersimpan dlm jiwa J ini ari ni.. semoga PZ yang serabut ini akan kembali normal...J yg tension ini dah ckup tenang then leh study..

Setakat itu sajalah untuk kali ini...

Khas untuk kawan J :

2 Nov - Ika (junior J)

3 Nov - Azmarley (Mili adik angkat J msa sek dlu)
- Masitah (senior debat)


hApPy biRthDaY~~~sElaMaT haRi JadI~~~sEmOgA mUrAh rEzEki~~~hiDuP bAhAgIa bErSaMa kEluArgA tErsAyAnG



Sunday, November 1, 2009

Diriku di kaca mata orang?

Perjalanan hidup yang kita tidak tahu bila penghujungnya...
Tapi,bila-bila masa juga kita akan sampai di penghujung hidup kita tanpa kita sedari...



Salam bahagia dan salam 1 Malaysia,

Sudah sekian lama,hampir lebih daripada 10hari J tidak mengemaskini blog ini...Minggu terakhir kuliah untuk semester 5 sudah pun tamat...kesibukan melanda diri J sehingga saat akhir semeter ini..kesibukan pasal test..assignment..projek itu sudah menjadi kebiasaan bagi J sekarang...

Namun begitu,J perlukan satu tempat yang sunyi untuk diri J melepaskan segala kerisauan..segala kekeliruan..segala mende yang menggangu jiwa J ini..supaya J dapat betul2 fokus dalam study untuk final exam J yang bakal tiba pada 6hb Nov hingga 20hb Nov...

Kembali kepada entry kali ini...J cuba ingin merungkai pasal "diriku di kaca mata orang". Kemungkinan respon pertama pembaca blog J ini adalah akan bertanya kenapa kita perlu pedulikan apa org kata apa pendapat org terhadap kita...namun kita perlu jadi diri kita yang sebenar bukan menjadi diri kita yang org lain mahu...

Itu J amat setuju..J sememangnya tidak akan pedulikan apa yang org lain inginkan terhadap diri J..Tapi apa yang sedang bermain-main dalam pemikiran J adalah siapakah diriku di kaca mata org lain yang lebih khusus adalah di kalangan kawan2 J...Adakah J ini hanyalah seorg yg mereka akan pedulikan jika memerlukan J ataupun J hanyalah 1 mesin yang diperlukan oleh mereka jika rasa perlu bertanyakan apa2..mintak apa2 yg mereka inginkan...

J sangat confius terhadap kewujudan identiti J di kalangan mereka...Siapakah diriku dari perspektif orang lain...siapakah diriku ini...siapakah J? Hidup J masih panjang... sepanjang perjalanan J dlm hidup ini semestinya tidak akan ada suka dan duka jika hanya J hidup bersendirian...Sahabat amatlah penting bagi J...

Tapi,J benar2 ingin tahu siapakah J....siapakah J...siapakah J bagi kamu semua sebagai kawan J..adakah J ini perangai begitu teruk sekali??J amat confius terhadap diri sendiri...J perlukan juga sahabat sejati...sahabat yang dapat berkongsi kegembiraan dan kepayahan..Namun,apa yang J dapat rasa adalah hanyalah dalam kepayahan J dirujuk..J ditanya..J dimintak untuk ini untuk itu...namun jika dalam kesenangan mereka..J tidak diletakkan tempat yang sama untuk dirujuk untuk dimintak...

Kadang-kadang J cuba mengelakkan diri untuk memikirkan perkara ini..sebab kadang kala ianya amat sensitif...Namun hidup ini kita perlu menghadapi kenyataan..Perkara yang nyata adalah mmg J hidup dalam keseorangan..J bagaikan suatu barangan...Bila perlu akan diguna..Bila tidak perlu boleh dibuang begitu saja atau mengetepikan...

Walaubagaimanapun, J masih sedar... J masih mempunyai kawan yang benar-benar anggap diriku sebagai sahabat... J amat menghargainya... J amat bersyukur kerana masih ada yang sudi menjadi kawan kepada J... J sedar juga.. kadang kala kesengalan J telah pun menyinggung perasaan kawan..tapi J cuma ingin menceriakan lagi suasana...bukan niat J untuk menyakitkan hati kawan-kawan J... J ingin melindungi perasaan J yang sebenaq...

Siapa yang benar2 memahami tentang J?? tiada orang disini yang benar memahami J..Sebab asal usul J tidak pernah J bongkarkan..Tahukah kehidupan J semasa kecil dahulu?Tahukah J pernah menerima denda yang bagaimana semasa kecil apabila melakukan kesalahan?siapa yang tahu kesemua itu...xpe la..hal itu biarkanlah ia menjadi titik hitam J dalam hati J seorg..Titik hitam itu tidak perlu dinyatakan kerana hanya akan menggangu perasaan orang lain.. Kawan-kawan,tujuan J meluahkan segala perasaan J disini bukannya ingin mendapatkan perasaan kasih simpati..namun J mmg menganggap sinilah wadah untuk J meluahkan segala-galanya..

rsenya sdah cukup untuk setakat ini..

a/p: entry kali ini tidak berkaitan dgn siapa2..tp perasaan ingin menulis psl ini dtg secara tiba2..maka berharap tiada pihak yang terasa... =)

Kepada rakan-rakan di uMp : All tHe bEsT & gOoD luCk in fiNaL eXaM nNt... =]

Kepada kawan-kawan universiti di seluruh Malaysia : sUcEsS sElaLu.. gAmBatEh... :)

Thursday, October 29, 2009

l.o.v.e


This is for you ! =)

p/s: I hope that you will keep it forever.. =] althought maybe now we seldom can meet..but the important is we believe each other.. :)

Saturday, October 17, 2009

Siapakah kawan???

Salam bahagia buat semua pembaca setia blog "Journey Of My Life"...

Dalam entry J yang lepas, J pernah berkongsi dengan semua pasal niat..pasal perasaan manusia yang J kata bagai ombak.. Baru J perasan sekarang dalam penulisan blog J dag mula suka menulis sesuatu yang berlaku pada diri J yang akan J kaitkan dengan nilai-nilai..sikap-sikap manusia..Ombak itu kini sekali lagi melanda pada diri J..namun J masih mampu untuk mengawalkannya..demi meredahkan ombak itu maka sini saja la wadah untuk J..

Balik kepada entry J kali ini..Siapakah kawan? itulah tajuk yang J bakal bawakan untuk semua..sering kali banyak persoalan ini bermain-main di fikiran..J cuba mencari jawapan untuk persoalan tersebut..namun boleh dikatakan J masih tidak mendapat jawapan yang konkrit..yang kukuh..yang boleh J terima..

J bukan saja cuba mencari jawapan dalam buku-buku psikologi..bahkan jumpa dengan pakar-pakar kaunseling demi mendapatkan jawapan..namun sehingga kini J masih tertanya-tanya siapakah kawan?adakah orang yang kita kenali..orang itu sentiasa memahami kita..membantu jika perlu..support jika dikehendaki??

Tapi,kalo orang itu tidak lakukan begitu..bagaimana pula?J xtau..J juga harapkan ada orang yang dapat memberi tunjuk ajar kepada J..tunjuk jalan yang patut J berfikir supaya diri J tidak tersasar mendapatkan jawapan yang songsang untuk persoalan ini..

Ombak yang melanda pada diri j ari ini berlainan dengan ari itu..kali ini menyakitkan..xtau kenapa..J kini bukan saja rasa sakit malah rasa letih jgak...sb bru saja blik drpd 1 prgram..dlm prgrm ini walaupun semuanya sama spesis..J melibatkan diri dengan niat ingin membantu mereka..selepas semua selesai..J baru perasan sebenarnya walaupun kita sama spesis tapi J masih xmampu untuk bergaul dlm spesis ini..knpe?

Persoalan lain pula yang berlari-lari dalam fikiran J..J sekarang mcm harap diri J berada di tepi pantai dan J dapat jerit sekuat-kuatnya...sekuat mana yang J mampu..jerit smp xdak suara pun xkisah... JERIT!!! ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH....

Baru J akan rase puas dan segala itu dapat dilepaskan..J xnak simpan dalam hati...hati J begitu kecik mmg xmampu untuk menampung kesemua ini..J xnak hati ini mengalami kesusahan la..J xnak..sekarang xdak pantai di sini..maka J hanya dapat nyanyi lagu kuat-kuat la dalam bilik..hahaha =]

Oleh itu,saranan J untuk semua pembaca blog ini..perhatikanlah orang disekeliling kamu semua..adakah benar semua itu kawan kamu? Cuba fikirkan soalan ini siapakah kawan? kalo ada jawapan cuba berkongsi dengan J..J sentiasa bersedia untuk mendengar..

Lepas itu,malam ini juga J menerima 1 gurauan yang cukup serious & kritikal..gurauan ini menyebabkan J xtau nak kata apa...tapi J terima..redha jer J ini..J xkata apa pasal ini..lupakan saja...

J rasa setakat ini saja la..J rasa sangat letih..letih bekerja..letih memikir..letih untuk segala-galanya..J perlukan rehat yang cukup..namun sebelum itu,marilah kita sama-sama muhasabah diri setiap malam demi memperbaiki diri kita termasuklah J sendiri...

p/s: entry ari ini tidak berkaitan dengan siapa2..jgn nnt ade org terase aty plak.. =]

Tuesday, October 13, 2009

Niat..

Salam bahagia buat pembaca blog J...

Beberapa hari lepas,kehidupan kosong J diisi dengan suatu aktiviti yang penuh bermakna..suatu kenangan terpahat di hati J sendiri..J tidak sangka perkara ini boleh berlaku..maka orang kata jika kita niatnya baik..maka semuanya akan berjalan lancar..

Hujung minggu yang lalu,walaupun sibuk dengan test..namun itu tidak menjadi halangan buat J untuk berkhidmat bakti mendidik untuk generasi muda atau pemimpin muda..J dapat jemputan daripada MRSM Kuantan untuk Kem Remaja NEXT'09 di Kem Desa Cempaka,Pantai Sepat Kuantan..Kem ini bukan calang-calang orang pesertanya..semua pandai2 belaka dan merupakan pemimpin MRSM..seperti Badan Wakil Pelajar, Lembaga Displin Pelajar, Pembimbing Rakan Sebaya, Jemaah Dakwah Islam dll lg..sejumlah 65org..

Seawal pagi jumaat,rakan yg J tidak kenali drpd UIAM faris dtg ump jmput J dan taqi..lepas itu kami semua barisan fasilitator berkumpul disana untuk briefing sblm prgm..semua fasi J baru knal bpe jam sblm prgrm..namun apa yg J xsangka..sepnjng prgm kami dpt kerjasama dgn baik..

Dlm kem ini,J ditugskakn sbg Kem Komander 1..maka J perlu berubah kembali siapa diri J sebenaq dulu2..yg rakan2 J di ump tidak pernah lihat..kejam terhadap hukuman yg diberi tanpa belas kasihan..berguling..hukuman komando style kesemua digunakan..

J malas nk ceter pe yg berlaku dlm kem kali ni..cukp byk..tp pe yg paling penting yg J ingin kongsikan adalah walaupun hanya kenal 3hari..namun hubungan silaturahim kami begitu erat tanpa diduga oleh siapa2..kita semua dapat memberikan komitmen tinggi dlm kem ini kesemuanya berasaskan NIAT semata-mata..

NIAT kami adalah ingin mendidik..memberi input..menyedarkan pemimpin mrsm ini..sehingga akhir..hubungan persahabatan 3hari barisan fasilitator menjadi hubungan adik beradik..J mendapat pangkat ANGAH..kesemua ade 6laki 2 pompuan..masing2 drpd UMP..UIAM Nilai,UM dan UiTM..

Babak terakhir selepas majlis penutup sgt3 tersentuh hati J...bayangkan kesemua melutut di hadapan kami dan menangis menjerit...Bukan salah abg..semua salah kami..xkira laki or pompuan..semuanya menangis..sehingga yg laki lari ke depan memeluk kami semua termasuk J..adk tersebut menangis dengan kuat dlm pelukan dan asyik memohon maaf..J terharu sehingga menitiskan air mata..

Segala-gala pengorbanan kami semua sudah pun terbalas melihat keinsafan pemimpin ini..keikhlasan mereka untuk berubah menyentuh hati kami..bersyukur...Itu saja yang kami inginkan tp bukan dengan balasan kebendaan..Semua ini dapat kita lakukan dengan hanya ada Niat yang baik..itu sdah cukup...namun perkara ini tidak dapat dilakukan oleh setiap org pemimpin or yg digelar manusia..

J pasti sepanjang prgrm 3hari 2mlm ini..pasti akan menjadi kenangan mendalam dalam hati setiap org peserta dan fasilitator semua..J berharap ada masa akan dtg dpt lg kita bekerjasama untuk sama2 berbakti kpd masyarakat...

p/s: gmbo xdpt J upload sb xsmpt mtk dgn alang(faris uiam)..huhu =]

Sunday, October 4, 2009

Perasaan manusia bagaikan ombak

Salam bahagia untuk semua..

J perasan sebenaqnya semakin hari semakin kurang pembaca blog J skg..mgkn rmai yg tidak setuju dgn apa yg J tulis disini ataupun setiap kali entry yg J tulis agak bosan..namun begitu, J tak kisah sb J pernah kata sblum ini..Blog ini J jadikan wadah utk J meluahkan segala-galanya dan jgk sbg sharing pe yg J dpt dlm pengalaman idup yg J lalui selama 22tahun ini..

Mgkin de org pikir..J bru saja umuq 22tahun..de pe pengalaman yg leh dikongsi..kalo ikotkn hati mmg byk la..tp kekadang ia melibatkan sedikit privasi..maka J pon malas la nk ceter disini...segalanya smpn di lubuk hati J sndiri sdah...hehe

Perasaan manusia bagaikan ombak..knpe?sifat ombak ini tiada sesiapa pun tahu..bila dia akn tenang..bila dia akan membawa ombak besar yg manusia suka..bila plak dia akn membawa ombak besar yg akan menjahanamkan kehidupan manusia.. perasaan bercampur-campur..

Begitu jgak la manusia..sukar untk kita menjangka apakah perasaan seseorg manusia ini..adakah dia skg gembira?adakah dia sedih?dia hatinya pedih?semuanya ini bukan dapat kita nilai melalui expression muke..tapi ia perlu melalui betapa dalam kah kita memahami manusia itu..

Perasaan ini agak subjektif jika ingin dibincangkan...J pernah menemui seorg junior yg muke 24jam ceria dan senyum saja walaupun kena marah..senyumannya menghapuskan segalanya..Bagi semua org pastinya rse dia ckup bahagia..tp bg J ia tidak..J rse pasti ade sesuatu berlaku padanya dan dia tidak ingin org lain tahu..maka senyuman manis digunakan untuk mengkaburkan keadaan..

J mengambil peluang duduk bersamanya berbincang dan memahami mengenai dia..akhirnya dia meluahkan kesemuanya itu..ada sedikit masalah keluarga..tp dia tidak ingin kwn2nya tahu..kesian..J dapat mengesan gelagatnya itu pun disebabkan dia berubah secara tiba2 apabila menjelang peperiksaan PMR yg dia hadapi..

Balik kepada tajuk entry J kali ini..J berani kata begitu disebabkan ia mmg berlaku pada J sendiri..begitulah mlm ini..J tidak tahu knpe..sepatutnya kegembiraan mengelilingi J..namun scra tibe terase sebak di hati..hati tidak ingin mengata apa2..cuma ingin diamkan diri..

apa2 pun..J xnak ggu emosi org disekeliling..muke J masih tergantung dengan senyumannya..yg penting J hrp org disekeliling J sentisa gembira dan bahagia..oleh itu,J mengucapkan selamat hari jadi kepada kwn baek J..taqi..dan juga akila..semoga panjang umuq dan hidup bahagia bersama org tersyng..tiada pe2 yg bleh diberikan tapi hanya dgn ucpan ikhlas drpd hati..

Inilah kwn2 yg sama2 celebrate dgn taqi & akila termasuklah Prof n isterinya =)

Rasenya sdah cukup untuk entry J pada kali ini..agak pnjng dah J tulis ii..jari jemari J mcm xnak berhenti lgi..tp kita ptut sedar dan pandai untuk mengawal diri sendiri bilakah kite perlu berhenti..begitu jgak mengawal perasaan kite..perasaan manusia cukup dahsyat jika tidak dijaga dgn baik..

p/s:luahan prsn melegakan hati..huhu =p

Friday, October 2, 2009

Majlis Konvokesyen Komemoratif UMP

buku konvokesyen ke 4

Hari ini menjadi hari yang bersejarah buat warga uMp..dengan berlangsungnya Majlis Konvokesyen Komemoratif UMP pagi tadi mencatatkan keistimewaan uMp yang bakal membawa lagi perubahan dalam pembangunan kampus ini..

Tepat pkol 8.45am, J sudah berada di kawasan sekitar Dewan Konvokesyen..sblm masuk ke dewan PZ ajak J ke office dia dlu..spya dapat sama2 kite msuk ke dewan itu..Inilah kali pertama J melihat dgn mata sendiri mcmna 1 majlis konvokesyen yang penuh dgn adat istiadat sistem beraja melayu ini..huhu

Pentas konvokesyen uMp

Ramai kerabat2 diraja yang hadir pada pagi ini termasuklah Tengku Puang Pahang yang telah J berpeluang berjumpa dgn Tengku pada bulan Jun yang lalu..J jgak berkesempatan bersalam dgn salah seorg kerabat walaupun J xknal pon sapa dia..haha yg penting PZ tau la pe identitinya..

Jam menunjuk tepat pkol 10.30am, majlis dimulakan dengan perarakan masuk barisan warga pendidik yang berjubah diikuti Sultan Pahang dan Tengku Mahkota Pahang bersama dgn barisan Ahli Senat uMp...mmg punctual la majlis ini..ikut sepenuh pe yg dirancang..bgus2

Dalam dewan ramai la jgak kehadirannya..tp student tu kureng la ckit..bhgn dpn tmpat VIP pon de kosng..so J dan PZ serta bbrape org staf uMp pon dijemput duduk kt dpn tu utk memnuhi bhgn tu..pe lgi kami pon dgn xmalunya dduk la kt bhgn dpn..haha

tempat mkn kerabat diraja

Habis jer majlis ini,tibelah masa utk makan...ermm,sedap mkananya..ala2 rayela yg dihidangkan..huhu yg bestnya mestilah satay...huhu Lps abis jer mkn..pegi blik office PZ utk berehat kjap sb panas sgt..then truslah blik..ptg nie senior2 J konvo tp J malas plak nk g..nasib baek msa otw nk blik nie jmpe jgak abg syakir..smpt g ambk gmbo dgn dia yg pakai baju melayu..huhu Tahniah senior2 semua..selamat berkonvo la ye..

me & abg syakir

Ok la..setakat nie jer..tggulah entry yg akan dtg..pekah yg bakal berbakal dgn J lps ni..jeng3...

p/s: Nmpk mdm mala pkai jubah td..xsmpt nk ambk gmbo dgn dia...huhu

Monday, September 28, 2009

Kembali...

yer..rakan-rakan apa khabar semua? Semestinya masa ini semuanya dah pun kembali ke universiti masing-masing..kesemua cuti semester dan cuti raya pon sudah lepas..

Selamat Kembali.. Dalam masa 2 minggu J bercuti..hampir sepenuh masa hanya berada di rumah saja..tiada apa-apa yang istimewa..seperti biasa waktu cuti semester masa itulah masa untuk J bersama kawan-kawan lama keluar lepak-lepak sambil minum dan bersembang pasal dirinya semasa kt universiti..sembang..gelak ketawa..biasa la 2 la kerja kami..

Itulah masa untuk kita berkumpul dan berjumpa supaya hubungan antara kami tidak luntur..Hal ini terbukti kerana kesemua kawan-kawan ini telah pun J kenal lebih daripa 10 tahun tapi masih berhubung lagi..Event terbesar adalah reunion setiap tahun pada cuti CNY nnt la..

Selain aktiviti itu, raye pertama J juga mcm org laen pegi beraye di rumah kawan J..rmai kawan dan juga junior J ajak pegi umah..tp mcm besa la j agak segan dan juga malas nak pegi selain la ada org pegi bersama..So raye pertama J hanya pegi 3 rumah jer la..rumah falah, li dan rumah bean..pastu raye kedua pun J balik kg kt alor star..masa tu sebab mak long J wat celebration birthday 71th..semuanya biasa tapi hanya kek dia yang menjadi tarikan semua orang..huhu nak tengok?



lepas tu, J bersama ibu J tggl di umah mak lang 3 hari la..kt umah mak lang best ckit..sb bleh on9 selalu ler..haha so xlah bosan sgt..sehinggalah hari khamis brulah kami naek bus pulang ke umah..dalam cuti raye ini jugaklah dapat J berjumpa dgn junior-junior J yang dah lama xjmpe..mcm pot pegi navi..ikhwan pegi askar(skg kt sg.besi)..member lama ak khairul askar jgak.. boy (kursus polis)..dan rmai2 lg la..

sehinggalah hari terakhir cuti J..hari ahad mlm brulah J bertolak balik ke kampus ump..nasib xbpe baik..dpt tiket tu bus tambahan..byk hal berlaku..rupanya de seorg pompuan smlm naik bus tmbhan kena halau di butterworth..sb terlebey org..kesian dia..anak dara 2 terpaks naik teksi blik umah seorg2 kt sp..haiz..pe nk jadi dgn sistem pengakutan negara kita..walaupun ada JPJ yang jaga di situ namun J masih tidak faham sistem kita begitu tidak teratur..

Itu xpe la lgi..selalunya bus ke kuantan akan ke temerloh jgak..kaunter pun mmg jual tiket mcm 2..bleh plak driver tu xmasuk temerloh..sruh penumpang trun jer kat R&R temerloh..hahaha pe lg seorg makcik tu mulut hebat gler..xberhenti marah driver tu..lastnya terpksa bus msuk ikot chenor then ke temerloh..akibatnya buang masa J sejam lebey..

Dlm pkol 7.30am bru smp ump..haizzz...letih gler + ngantok..tp kna jgak pegi kls hari ini..J pun pegi la klas naik bus lg sejam..wah..leh gler..msuk kls ngantuk..dok memancing jer keje..wakaka
then blik pulun wat assignment dan slide presentation J plak..huhu

Smp masa ni la bru de cikit masa untuk update blog nie..ok la..da ngantuk..slmt mlm.. =)

Friday, September 11, 2009

Sejenak di Tasek Bera

Salam bahagia daripada J untuk semua..Selamat pulang ke kampung masing-masing.. Sebelum J pulang pada besok pagi 7.30am dengan bus uMp..Sedikit perkongsian perjalanan J bersama rakan lain ke Tasek Bera pada 6/9/09.

perjalanan bermula kira-kira 10pagi..
jalan yg lurus penuh dgn kesunyian dan ketenangan..

Perjalanan mengambil masa dalam 30 minit daripada Felda Purun..
Semakin dekat semakin tidak sabar untuk melihat apa sebenaqnya Tasek Bera ini.. =)

Papan tanda menuju ke Kompleks Pelancongan Tasek Bera

Pintu gerbang untuk masuk ke Tasek Bera

Perjalanan menuju ke dalam Tasek Bera..
Jalan berliku-liku bagaikan kehidupan manusia di dunia ini termasuklah J sendiri

Harap peta jer besar..tapi dah xclear pon..haha

Inilah yang aku jumpai ketika di sana..ckup special pokok ini...beribu taun usianya..

Keindahan alam dunia ini..
namun keindahan ini tidak akan lama jika manusia tidak memeliharanya

p/s: sekadar perkongsian sedikit gmbar saja... =)

Thursday, September 10, 2009

moOd bAliK kAmpUng

Salam bahagia daripada J kepada semua rakan-rakan..Selamat pulang ke rumah masing-masing..semoga perjalanan pulang diberkati selamat..

Tidak tahu knp bbrape hari ini J tergerak hati ingin berkongsi semua yg berlaku kpd semua rakan-rakan di sini..mgkn di sini jgak lah satu2nya tempat yg boleh meluahkan segala-galanya termasuklah perasaan J..

J tulis semua ini bukan inginkn sape2 kasihankn J..ingin tunjukkan apa2 kepada sape2 tp semua yg J tulis hnya sbgai dairi kehidupan J semata-mata..mana nak tau ditakdir Tuhan mgkn 1 hari nnt tetiba J ilang ingatan maka blehlah J tgk balik pahit manis kehidupan J masin masam kehidupan J selama ini...

Sudah pun byk hari J xtido mlm sgt sebab bersahur+berlepak dgn kwn2 J di cafe termasuklah hari ini..bah kata kwn J pejam celik pejam celik sudah pun berpuasa masuk hari yg ke 20 rasenya..raye pun makin dekat..cuti raye pun dah bermula hari ini..rata-rata pelajar IPTA dah bertolak pulang ke rumah..

Tahun ini xtau dtg mne mood dan kegigihannya J mula belajar berpuasa bersama kwn2 dan jugak roomate..so far J masih blom tggl lg puasa dlm erti kata lain puasa penuh lgi la..tp kebanyakan kwn2 J dgr mcm xpercaya..tp apa J kisah kn..janji J tau apa yg J lakukan..huhu Tp nk gtau la..J puasa xdak pe2 makna pun..cuma nk cuba saja..byk faedah org kta..kot2 leh diet ckit ka..bg krus ckit perut J 2..hahaha =D

Bob ~ Zack ~ Taqi

J ~ yien

Seblm entry ini pun byk dah perkongsian J bersama kwn2 psl J keluar berbuka posa bersama sape dan jgak di mana...bru smlm skali lg J keluar berbuka posa di kuantan bersama taqi dan adik2 J..Z yien dan bob..sebenaqnya J g antaq classmate J g terminal dlu..pas2 kami pun pegi la ECS utk berbuka..mkn di KFC jer..rmai sgt di sna smp dh berbuka brulah dpt turn..

Abis2 mkn..smbng g jln2 kjap..Z dan Bob jgak xkenyang kot..haha perut stoking kata Taqi..diaorg leh pegi shushi plak..Yien plak beli donnut big apple..pe lg..kami semua lepak kjap kt Big apple 2 mkn donnut + shushi..ermmm nikmatnya bdak2 ni..mkn KFC + Shushi + Donnut plak..msa pun dh nk dkat pkul 9 lebih..kami pun bertolak la pulang uMp..


tgh mkan donnut + Shushi

Ape ceter dgn sahur pg ni??haha..J plak gigih ajak bdak junior debat J utk bersahur bersama pgi ini..yela..J terpikir jgak..confirm hari ni semuanya akn bertolak pulang..lgpon J xpernah lg bersahur atau berbuka dgn diaorg..J pun ajak la beberape org..Imah dgn Ker je dtg...xpe la..
asalkan de jgak org..kami pun lepak dri pkul 3am smp la pkul 4.30am td..jmpe rmai jgak kwn2 J kt cafe..

Skg semuanya dlm mood balik kampung jer..sapa yg de klas hari ini tu nasib la kn...janji J mmg dah xdak kls dah..tp J akn pulang hari sabtu pagi..J naik bus uMp jer..murah 10% harga tiket..haha bukan sebab 2 tp J kali ini berhasrat nak angkut byk mende blik umah..byk sgt mende dlm blik de yg dh xpkai..so smua2 nk angkut blik ar..kalo x nnt nk pndah 2 trok ar..haha

Ok la..mgkn dlm sehari dua ni jer lah dpt J update lg blog ini..cuti 2mggu ni mgkn xupdate kot..sb umah J xada internet..kalo leh update pun kali J pegi umah Mak Lang J di Alor Staq..Dlm cuti 2 mggu ini xplan lagi nk wat apa..tp byk sgtlah assignment yg J perlu selesaikn..

Ucapan utk semua kawan-kawan :

Pergi ke kedai membeli cili
Singgah sebentar di rumah Pak Ali
Siapa yang puasa penuh Selamat Hari Raye Aidilfitri
Siapa yang tak puasa penuh tu... Happy Deepavali....

p/s: Jumpa lagi selepas cuti raya nnt jika panjang umuq dan diizinkan Tuhan.. =)

Wednesday, September 9, 2009

9.09pm 09.09.09

Salam bahagia semua kekawan J..

Hari ini adalah 09.09.09 rabu masa skg pula adalah 9.09pm.. J sengaja memilih masa ini supaya semuanya menjadi 9... agak special tarikh ini..semestinya bg org yg bercouple akan pilih hari ini utk melakukan sesuatu seperti bertunang ka..bg hadiah special ka..tp bg J pula xdak pe2 yg special pon..

Ada kwn komen pada blog J..dia ckp knpe nama J?geli ar.. tp bg J ikot suka aty aku la nk pggl nma pa kn..aku hnya sinonimkn nama aku jer...bkn nama org lain.. J= Jason law + Journey
Maka, itu la sb J pilih nama ini... ishk3.. manusia ini mmg xlari drpd komen org mcm2 tp xpernah nk tgk cermin lihat diri sndiri... manusia jugak xlari drpd perasaan dengki... kalo dengki gtau jer..

Sebenaqnya J xdak pe2 nak kongsikn cni..huhu bsk hari terakhir de kuliah sebelum nk cuti sem + cuti raya selama 2 minggu.. Dlm cuti ni J masih blom ada pe2 perancangan nk wat apa lgi..
tggu tgk la pe keadaan nnt..samada J akn ke umah kwn2 J utk raya atau x tu xpasti lg.. J mmg tiap2 taun kwn2 J jemput..tp kdg2 J malas nk g jgak..hu3

Walaupun cuti 2mggu, tp J kira2 rupenya byk jgak assignment + lab report yg kna wat..semua kna antaq lepas raya nie..termasuk la mini project stage 3 ni... hahaha =D
pikir2kn blik rupenya dah byk hari J berbuka posa bersama-sama dgn PZ..smlm kita berbuka skali jgak..di opis dia jer la..haha hari ni bru la kmbali keadaan asal berbuka seorg2 kt blik smbil menghadap laptop J.. =)

Arghhh..J dah xtau nk tulis pe la..ho3.. rsenya setakat nie jer la... kwn2.. sElaMat bErcUti :)

Monday, September 7, 2009

Nikmat...


Beep..beep..handphone J bunyi..terima 1 msg ptg td..kawan J dh balas msg J..dia ckp xpe mende dh lepas..thanks 4 your concern..since dpt msg dia bru lah hati J tenang ckit..tak la rse bersalah sgt..

Disebabkan hal ini, J pun dah xdak mood nk study ptg td..rabu ni test plak..tp mne dtg mood tau gigih J kemas bilik plak..kemas almari baju..kuarkn semua baju2 seluar2 yg J xpakai dan siap packing utk nnt nk bwk blik umah..

Selesai semua itu,seperti yg dirancang dgn rakan2 dan PZ utk bergerak ke Pekan umah PZ utk bukak posa rmai2..kami naek kete taqi..dlm 7org la yg pegi..J,taqi,yien,Zack,farhan,fahkrol dan azim..kami bertolak dlm pkol 5 lebey jgak la..

Dlm pkul 6.15pm kami dah smp sna..tp kami pegi bazaar ramadhan kt pekan dulu..PZ pesan beli mutabak RM5 sekeping..bazaar 2 kt dpn Dewan Konvensyen Sultan Haji Ahmad Shah jer.. dekat ctu jgak la nnt tmpt kenduri PZ yg bakal menjelang dlm 25hari lg..kwn2 J jer trun g beli..last2 nye byk plak diaorg beli..xpe..diaorg kuat mkn semua 2.. wakaka

Then kami trus ke umah PZ..smp2 disambut oleh PZ dgn penuh mesra sekali (poyo jer ayat ni)..
masa 2 PZ bru siap masak tggu ketibaan kami..smp berpeluh2..ingtkn penat masak tp rupenya penat angkut air..sb tangki xdak air tekanan air rendah..hu3 ujian utk PZ dlm blan posa nie..


Smp2 jer..smua tlg hidangkn makanan la..mewah lauknyer utk bukak posa hari ini..semuanya daripada laut saja..ade sotong+udang sambal..Ikan pari goreng(fresh pnya doh)..kacang panjang goreng..semuanya urmmmm sedap... abes clear semua lauk dan nasi.. buah anggur comey plak yg dihidangkan..air Rebena..(kami masih kanak2 rebena) hahaha =D

Tgn dan mulut walaupun tgh cbuk utk mengisi perut tp semua 2 rancak jgak bersembang dan wat lawak..ish..bese la..kanak2 rebena yg ceria selalu..abis menu utama kena smbng yg smpingan..iaitu mcm2 kuih ada termasuk la mutabak RM5..sedap jgak la murtabak nie..tebal dan 2 lapis..PZ ckp ini bru lah pggl murtabak..yg besa kite mkn 2 kuih kentang jer..sb penuh dgn kentang daging xnmpk..hahaha tp hidangan bukak posa hari ini mmg nikmat la...

Selepas semua hidangan di depan mata hampir selesai..perut dah diisi penuh...semua terus bersandar kt ctu..last2 waktu dh msuk smua g la smbhyng..yg xabes 2 nt smbng lg..abes jer smbhyng smua lepak dpn tv tgk berita smbng dgn ceter Bio Nik yg merapu 2..smbil2 diaorg smbng jgak mkn mknan td..


Sehinggalah pkul 10pm..kami pun beransur dri umah PZ..ini merupakan kali ke 3 ka 4 J ke umah PZ..nnt lpas raye PZ ajak g umah dia skali g..PZ msak utk kami mkn utk kali terakhir..sb PZ bakal berubah fasa..tahniah la ye PZ..

p/s: maceh PZ atas layanan itu..byk ajak kami lg la..kmi xkisah..leh pegi jer.. :)

Sunday, September 6, 2009

Celaru..tak tenang..

Salam kebahagian untuk semua..Mulai entry lepas saya akan nama diri sendiri dgn nama J..

Smlm seblm kuar sahur dgn kwn2..smpat J siap abiskn coretan J untuk entry yg terkini..cuma tggu abis sahur nk upload gmbo jer..mne nk tau dekat pkul 6pg bru J blik ke bilik..rancak bersembang dgn kwn J di cafe..jadi xngantuk plak walaupun xtido lg dr mlm td lg..

Selesai post blog J sudah pun masa itu pkul 7pg..tp mata J tetap cerah dan langsung tidak rasa ngantuk pun..tp J tetap nk tido jgak sb tkot nnt kalo xtido akn pening kepala lg teruk plak..J sakit kpla sesanggat dr kelmarin ptg lg..

Mata cerah..hati bercelaru..jiwa tak tenang..J xtau apa yg berlaku yg nyebabkn J jadi mcm ini pg td..walaupun nk paksa diri ni tidur tp hnya dpt lelap skejap mata bukak semula..lelap blik mimpi plak pas2 trus bgun..msa 2 bru la pkul 9pg..dlm msa 2 jam byk kali J terbgn..

Hati J kurang senang dgn keadaan ini..tp J xtau knpe leh jadi mcmni..J xtau sbab apa..kemusyikilan ini timbul dalam fikiran J..dah bgun J pun on la laptop tgk movie..movie Brain Scan - Aku Dan Topi Ajaib ceter yg sgt merapu bg J...tp layan jer sb dh bosan sgt..
layan mmg layan tp hati ini sedang mencari-cari jwpn kpd soklan td..

Sehinggalah J perasan kwn J yg J bwk ke prgrm on9 di oovoo..J pun tnya khbar dia ttg prgrm smlm..mmg J tau mereka sgt penat sb 1 hari tlg msak di bhgian dapur..J pun sgt terima kasih kpd mereka..Rakan J bgtau sesuatu kpd J td dlm chating..J sgt terkejot..J xsangka..

Rupe-rupenya sgala kegembiraan kita ada yg terguris..ada yg terluka..bg kita..bg J..nmpk mcm prgrm ini berjalan dgn baik..semua bgus..semua sempurna..tp rupenya ada seribu satu kelemahan J lg yg J xsedar diri..J sgt terima kasih kpd rakan J ini sb tegur J direct td..J perlu muhasabah diri..sama jgak dgn kwn2 yg ikut skali smlm...

Apa yg rakan J bgtau xpyah la j sbut disini tp J akn lakukan sesuatu spya kita tidak akan ulangi kesalahan ini..biarpun kecil tp tetap kita yg salah tetap xsempurna xlengkap untuk kita sentiasa ckp nk yg terbaik..J sdkit kecewa dgn J sndiri..rupa2nya J gagal..

Bukan itu saja..rupanya salah seorg rakan J yg J bwk..nenek dia meninggal pd pg smlm pkol 3.40am dia terima pggln drpd maknya..tp dia xdpt balik msa 2 sb berada di bera..rakan J tetap tabah bgun awal tlg masak utk maknan sahur..sb dia ingin blik awal blik cpt..J xtahu hal ini..rakan J kecewa bkn saja kwn2 J lmbt bgun malah rmai xbgn utk sahur..sia2kn smngat mereka..

Tergamam sebentar J mengetahui perkara ini..J rasa sgt bersalah dgn dia..apatah lg dia xsmpt nak blik klmrin..apabila dia dh nk smp kt terminal nk blik johor mak dia tipon ckp nenek dh dikebumi..disebabkn kesalahn J nyebabkn dia xsmpt nk jmpe nenek dia..dh lama dia xjmpe nenek dia..hingga kali yg terakhir pun xsmpt..dia msih xcya dgn pemergian neneknya..

J sgt sedey..rse sgt bersalah..kesalahan ini xdpt J terima jika tidak mendapat kemaafan drpdnya sndiri...J xtau la pa perasaan dia skg..apatah lagi xlama raya bakal menjelang...sdah tentu bertambah sedih dia rasa...jika perkara ini berlaku pd J sndri pasti J akn sgt emo..J dpt tahu jer hal nie J terus msg dia mtk maaf..walaupun xdpt msg bls lg..maka J harap dia xterima kemaafan J..

Maka..J di sni mewakili semua kwn J yg terlibat memohon seribu satu kemaafan atas kelemahan kami..kami tdak sengaja..J hnya mampu ucpkn takziah jer kpd dia skg..semoga roh nenek dia dpt dicucuri rahmat oleh Tuhan yg Maha Pengasih..

Setakat ini saja la...

Niat..Harapan..Hikmah

Jam menunjuk sudah pun pukul 2.56 pagi..namun J masih tidak tidur disebabkan beberapa perkara..pertama sebabkn td tdo lama sgt smp waktu dah berbukak pun xbgun2 lg..so skg masih cerah matanya..selesai menonton ceter Nur kasih..sekejap lagi nak trun utk sahur bersama rakan-rakan J.

Tapi seblom kuar tergerak jari jemari J untuk menulis sedikit mngenai perkara yg dilalui J dlm msa 2 hari cuti ini..J telah bertolak ke SK Felda Purun sabtu pg untuk Program Pesona Ukhwah Seindah Ramadhan bersama-sama dgn adik-adik disna..J suka nama progrm ini..bg J pengisian yg cuba kmi lakukn berhrp dpt membwa seribu 1 keindahan dlm hidup kita..

Knpa J msih gigih utk trus berprgm di sek ini yg berada di daerah Bera?J pasti semua telah tahu seperti mna yg J ceritakn dlm entry yg lepas..maka J bersama-sama rakan2 kali ini ke sna untuk disebabkan ingin menambahkn prgrm utk kelab maka mempnyai niat utk membantu adik2 dlm pecutan terakhir ke arah kecemerlangan dlm upsr yg telah tiba..kirakn bsk la upsr mereka..

Segala pengorbanan semua yg terlibat tidak mengharapkan sebarang balasan...itu J sgt memahami..tp jika kite ingin melakukn sesuatu niat yg baik maka kenalah wat yg terbaik utknya..walaupun pg2 buta J dah mula menembak org maka itu bkn niat J utk menyakitkn hati semua malah J cma ingin didik ingin pupuk sikap yg baik di kalangan semua kita...

Semua aktiviti yg dirancang berjalan dengan baik di sana..J ckup seronok walaupun xterlibat sgt dgn slot akademik kali ini..J bkan malas tp xlarat disebabkn bru sembuh demam truk sblm nk pg sna..selain drpa slot akademik kami jgak ambil kesempatan utk menjalankn aktivit rehatkn minda dgn tadaruf dan hati ke hati..

ank sape 2??comey kn?

kemudiannya,membawa adik2 ke bazaar ramadhan..byk sgguh adik2 ini membeli..mmg semuanya nafsu makan yg timbul msa 2..sb kemudian mknan yg dibeli xabes mkn..J sgt terkejut dgn makanan yg tggl..terlebih sgt..apa pon niat J & rakan2 hnya 1..spya adik2 ini seronok dpt pegi beli mknan bersama abg/kakak angkat mereka..tp sori la msa 2 J jer naik kete dgn adk amin..td tpon adk J pun dia ckp nasib baik dpt naik kete sb dia pun xlarat nk jln msa 2..haha

Selepas berbuka..smbhyang terawih..majlis penutup yg ringkas..tiba la msa utk kita berpisah sekali lg...Maka sikap J yg xbosan untuk menegur @ menasihat org xdpt berubah..J ambik peluang kumpulkn adik2 semua sblm berbuka utk memberi sdikit peringatn kpd adk bukn utk upsr mereka tp slepas upsr mereka...

J risau..yg adk2 yg baek ini berubah atas pengaruh negatif yg kuat yg menular di semua tmpt..Nasihat J utk mereka dlm hidup mereka kini 3A adalah penting.. Agama..Akhlak..Akademik.. Cemerlang dlm hidup dgn mendapatkn 3A ini..

Kesmua yg J lakukan adalah berniat baik..yg baik saja J harao diterima tp yg buruk drpd J mohon utk maafkn..dgn itu jgak harapan J dgn rakan2 kpd adk2 semua adalah wat yg terbaik utk diri sendiri..ibubapa..guru2..yg penting kita sdah berusaha..xkira apa yg kita capai nnt..itu tidak penting..yg penting kite de usaha untuk yg terbaik..

J percaya semua ini dapat membawa sesuatu hikmah kpd setiap org yg hadir..k la..dh lmbt..kwn J dh tggu kt bawah..Slmt Bersahur.. =)

Friday, September 4, 2009

sekadar gambo hiasan

Salam Ramadhan.. Salam perpaduan.. Salam 1 Malaysia..

Sudah sekian lama blog ini bersawang..tanpa diceriakan lagi perkongsian-perkongsian yang bermakna ataupun aktiviti yang disertai..

Semua itu tidak begitu bermakna bagi aku ini..jiwa ini kini hanya ingin untuk mencari ketenangan dalam zaman masih belajaq ini.. jiwa ini sudah jemu sudah lali sudah bosan dengan kesemua kerenah manusia yang dilengkapi dengan segala kelemahan ini.

Namun itu bukan alasan untuk kita buat sesuatu menyebabkan orang lain terluka.. jiwa ini sudah terluka atas kelakuan manusia yang tidak bertanggungjawab ini..

Hari jiwa ini ditanya ke mana pergi selama ini..lama xjumpa..ke mana senyuman manis yang sering tergantung tepi bibirnya ini..masam saja muke itu..haha

jiwa ini juga hari menemui orang2 yang sudah lama xjumpa dan sebenaqnya tak ingin pon aku jumpa.. jiwa ini nak mencari ketenangan seketika..

Arghhhh..apa yang aku merapu ini.. aku pon xtau..sudah la.. jiwa bercelaru sekarang.. demam plak tu..

p/s: xdak makna pa2..cma nk org tau jiwa ini nk tenang saja xnak sdah cbuk2... =)

Friday, August 28, 2009

^ nOthinG sPeciAl ^

ya..actually nothing special want to share over..just few days not update blog liao.. nothings can write or share here.. then lazy also... haha :D

I just realize that nowadays i become more relax n more time for me to rest compare before.. why? bcoz before too busy with activity and also meeting.. full in my personal dairy..

But i just open my dairy..wah.. almost 2 months din have any meeting liao..haha good2.. I had done what i promise to myself when enter Uni... I done it!!!

Now just hope can spend full comittment for debate la.. haha =p

p/s: that all la.. lazy + sleep now..

Saturday, August 22, 2009

mAny thiNgs..

hAllO everyone.. so longtime din update my blog dy.. I'm sorry about that.. many things want to share here actually..

AFter come back from 1 week holiday bcoz of H1N1..many things need to cover back expecially like class..project and also assignment + test..

Then i apply for 1 more week holiday bcoz of my sister convocation + family trip + debate. Thats happened last thursday..I went to KL meet my sister and also my family there..

Finally,my sis graduated dy.. the day that can't forgetten..special day for my sister and also my parents.. so that day i become cameraman for my sister..just imagine the photo that i take too many until the last no more batery but my sister still haven finish take photo with her friends and also juniors.. happy.. congrated =)

Then that evening we all go to genting as we plan..my dad plan for it.. that is my first time having family trip that all the family members there... quite enjoy and also take that chance relax my mind.. nothing special at genting actually.. haha we just walk around la.. friday evening we back liao..my parent n bro direct go back home then i direct go to nilai lol..

I go to Nilai alone by komuter from KL Sentral - Nilai.. bcoz got debate kemerdekaan there.. at USIM.. tired.. but i need to be strong to fight for 6 match of debate..1 year not go for debate liao..not go for training also..actually quite scare can't perfomnce well..

Anyway,actually i felt so sorry..so hope that after this i can spend more time on debate.. hope can bring ump to more high achievement... bcoz of we got many test so we decide come back ump early..

Busy for few days..finally i also replace for my EMT test liao.. friday is free.. but need go to BEra discuss prgrm..

Saturday.. fasting month was started... so happy celebrate fasting month to all my muslim friends..
sElAmAt mEnyAmbUt bUlAn rAmAdHAn..

p/s: lazy to write more... :(

Monday, August 10, 2009

aNy tHiNgs...aNy tiMeS...

1 week holidays special because of H1N1 happened in Malaysia and also in uMp focusly... anyway thats also let the student like me that don't back home since few months ago hace a chance to have a look our family too..

But..people always said..what will happen next we don't know..GOD only know..thats what happen around me for this short holidays...

Any times..any things also can happened...That the first thing i shared before is about the incident of a case accident involve of a teacher that i had seen her 1 week before the accident..can't believe it..just 1 week..all are not here anymore...

When back hometown...when meet 1 of my junior..just know that his friend and also my junior marry this february..he not inform me..is ok..coz marry coz of the baby...the baby oready 1 month born...but sadly my junior and also the baby's father passed away few weeks before i thinks..he's accident with a car..i heard he racing on that time..this i think just 18 years old.. so sad to heard about that acuatly expecially his wife and also the baby..

The last day at hometown..otw go out to do somethings..meet a junior also..that so many year after i enter ump..never see him..got also few msg only..that also so hard to get his hp no..he always change it..he is ran away coz of the case police...so hard i get the no from the 'geng' outside..when he meet me accidently..he so suprise and so shy to see me..coz i know everythings that what he done before..no times to chat that time..so i get his phone no..sadly i msg him that nite just 1 msg reply..

Anyway..I'm so happy when see some of my juniors success in their life..in study i means..coz my advise for them few years before they still remembered..some of them also got get kaunseling from me..but some also can't change themself to be a good person..

No matter what happen..I just hope everythings going good for everyone arounds me and also myself..happy always..

Now late dy..so time for sleep..huhu bb :)

Friday, July 31, 2009

UMP Umum Cuti Khas Kepada Pelajar


UMP beri cuti khas kepada pelajar

Selaras dengan peningkatan mendadak bilangan mereka yang menghidap demam dan yang mempunyai simptom yang boleh dikaitkan dengan H1N1 dan sebagai langkah kawalan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah memutuskan untuk memberi cuti khas kepada pelajar bermula 1hb Ogos hingga 9hb Ogos 2009. Pemberian cuti khas ini tidak mengurangkan tempoh pengajian Semester 1 Sesi 2009/2010. Penangguhan ini melibatkan semua aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Sebarang maklumat lanjut boleh menghubungi talian Hotline 09-5492545.

Sekian, terima kasih

p/s : Tindakan? belilah tiket dan pakat ramai2 balik rumah... huhu :D

Thursday, July 30, 2009

H1N1 cOmiNg...

Hello everyone.. H1N1 become more serious in Malaysia...

We can see nowadays so many institution higher education close for a week because of H1N1..some can go back home but some under quarantin..can't go back home..

Now..UMP also will be facing this kind of problem now.. This evening all class at campus gambang all cancel then all need to check the body temperature...

If got fever..all will be quarantin..but so far now all will be run as usual..haha :)

Sunday, July 26, 2009

LiFe wiLL bE eNd aNyTiMe.. :(

As a human in his world..we dun know when our life will be end.. no one can decide when we will be end our life here.. BUT just GOD will know and GOD decide for us depends to what we do in this world.. whether is good things or othervise..

My whole body now so tired because of just come back from cycling this morning until get fever..haha antibody not strong but anyway is ok for me..that means my body not so healthy nowdays..

Why suddenly today I will talk about life? just now had a nap a while because too tired and not feeling well..got any call or sms also don know.. when i'm wake up got 3 msg.. 2 from the student that i organize program sk purun.. 1 more msg make me so suprise..

Is about the died one of the ustazah sk purun which involve in accident at Maran if i'm not mistaken..5 of the family members passed away this afternoon.. ustazah..her husband..her son 8 months :( ...her adik... and also her mother..

So sad...we can't accept this reality that happen now..when thinks back like just yesterday i meet that ustazah.. we all fasilitator very sad to know about this news..

But we can't change this reality that her oready passed away.. just hope that GOD will always with her at SYURGA... :(

p/s: thats why i always remind all my friends and junior must be appreciate our parents..dun let them alone..since that time reach dy..we cant do anythings anymore...

Friday, July 24, 2009

cAbArAn..oOo..cAbArAn

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog saya..walaupun mgkn xrmai.. tp kesetiaan sya sgt menghargai...

Tgh bosan2 melayan diri sendiri dgn menghadap laptop tp xtau pe yg wat ini...seperti biasa jari jemari aku ini xtahan lagi untuk menulis sesuatu dlm blog ni...

Daripada guna skype tukaq menjadi ooVoo

Dari belajar di gambang pindah pulak ke pekan

Semua masalah ada sedikit perubahan

itupun nasib baik kita bangkit mintak menyelesai

Inilah sajak daripada aku untuk menceritakan segala yg berlaku di sini.. bkn hidup di sini penuh dgn kesengsaraan namun hidup penuh dgn cabaran yg kdg2 xdpt diterima oleh kita sbgai mahasiswa berintelektual...

Ayat 1 - menceritakan keadaan buruk perkhidmatan internet di dlm kampus ini terutama di kolej kediaman... cable pon kdg2 gelong petah lgi wireless... namun kami bersyukur dgn seada jer la... skype pening2 lalat so tukar jadi ooVoo la plak... sape ada add la aku di.... jason_law87@hotmail.com

Ayat 2 - mengambarkan isu perpindahan FKEE & FKM ke kampus kuala pahang.. tmbh lg dgn isu perpindahan kolej kediaman 4...kecewa dgn janji2 manis..tawar hati kesemua bakal jurutera di sini.. keadaan itu jelas nampak dgn kehadiran yg bgtu sdikit dlm sesi penerangan kali ke 3 di astaka.. cara pertanyaan menjadi krg bersopan..pedih telinga didgr..namun itu bkn kita inginkan sb kdg2 kalo kite xwat gtu...xakan ada penyelesaian yg pantas..nsb baek itu pon blom tiba masa ade demosnstrasi lg... nmpk jelas kemarahan mahasiswa akhirnya kptsn diumumkn ahad dpn kk4 pindah..isnin dpn FKEE & FKM pindah..

Ayat 3 - Habis jer sesi penerangan smlm..kptsn dah umuM ari ni..PINDAH..semua PINDAH... boleh plak cpt rupenya...hahaha namun sedikit perubahn ini jgn kite rse gmbira sgt..dgn situasi yg bakal kte hdpi mggu dpn...msti ada lgi seribu 1 aduan dibuat..itulah cabaran kite wahai warga UMPians.... Mari kita sama-sama merebut bus nanti.. HAHAHA :D

Ayat 4 - seperti yg aku katakan semua mahasiswa sdah ingin meletup..telah jemu dgn penjelasan yg sama setiap kali...telah tawar rase terhadap janji2 manisnya..maka rmai2 bangkit...sblm ini pernah naikkn sepanduk di KK2 & KK1... lepas ni pe lagi?? hrp2 xdak lah kalo semua masalah dpt diselesaikan dlm keadaan harmonis....

Walaubagaimanapun..jelas nmpk pihak mna yg btol2 menjaga kebajikan pelajar..sentiasa membuat kptsn dari sudut mahasiswa..pihak mana plak yg sentiasa cuba melarikan diri drpd tgjwbnya utk menghadapi situasi buruk ini... setinggi2 penghargaan wat yg membantu kami..namun komitmen perlu diteruskn demi anak bangsa ini...

Cabaran..cabaran..inilah kehidupan sebenar manusia yg perlu kita hadapi xkira awk org apa..awk berada di mana..awk miskin atau kaya... hahaha mcm pernah dgr jer..

p/s: walaupun buruk sajak 2 tp maknanya sgt mendalam... maklumlah org engineering bkn org sastera.. ini dh pernah disahkn oleh pakar dewan bahasa apabila tgk sajak aku yg asal nk letak dlm buku HAKNUK ari 2... wakaka :D

" SELAMAT BERJUANG WAHAI PARA SAHABAT "

Monday, July 20, 2009

kEnAnGaN mANiS....

Kenangan manis mencatat dalam kehidupan sekali lagi...pada 17-19 julai 2009 baru-baru ini telah pun saya bersama rakan-rakan fasilitator Kelab In-SMartive menjelajah ke daerah Bera yang berada di Felda Purun...

Suatu kenangan yang tidak dapat dilupekan program motivasi kali ni...program ini disertai oleh seramai 109orang pelajar darjah 5 dan 6...guru-guru 33orang...Kehadiran kami disambut dengan penuh kemeriahan dengan disambut kompang dan disajikan persembahan tarian zapin kanak-kanak taska sek itu..

Sambutan begitu meriah dgn kehadiran kami

Terharu dengan sambutan dan juga komitmen guru-guru sek ini..Inilah kali pertama saya dapat merasakan kesanggupan seorg guru demi anak muridnya termasuk guru besar skali tido di sek selama 3 hari 2 mlm ini..

Program motivasi kita kali ini agak berbeza dgn yg sblm ini..kali ini kami berpecah kpda 2 group..pelajar darjah 6 kita wat slot akademik...kita fasi yang menjadi cikgu untuk mengajar adik2 di sana dlm semua subjek..darjah 5 pulak ikot modul-modul motivasi kami..

Adik-adik di situ semuanya seronok mendapat kehadiran kami...walaupun singkat masa kami berada di situ namun perasaan syg drpd abg2 akak2 fasi dapat jgk adik2 merasai...Dlm byk aktiviti yang paling disukai adalah mcm kita wat refreshment Gemuruh...Ultramen..Penguin Dance dan lain2 lagi.. paling kelakar adalah ultramen... :D

Muka-muka ceria adik-adik aku ni...

Yang lebih berseronok lagi adalah time sukaneka kita main perang-perang dgn belon air..mangsanya adalah abg taqi adik2 tu..kami berpakat serang dia ramai2..hahaha..kena ar.si taqi 2..siap kena tepung lagi last2 nya...

Inilah dugong goreng kami.. :D

Keadaan menjadi lebih berlainan apabila dalam slot MUHASABAH DIRI..cara perlaksanaan modul ini agak berbeza sdkit..namun hasilnya tak dpt kami sangka..mmg kesemua adik2 aku ini menangis xterhenti...apabila sebut saja psl mak ayah lagi kuat tangisannya itu..smp tahap aku yg tabah ini pon mengalir air mata...bebrapa kali mengesat air mata...


Bukan itu saja...di hujung slot ini aku jelas nampak guru-guru yang berada di blkng hampir semua pun mengalirkan air matanya..kasih syg guru tidak dpt adik2 menbalas kecuali dgn hnya kejayaan dlm upsr nnt...

Dlm akhir modul ini kami bertggjwb utk memujuk serta menasihat adik2 ini supaya emosi mereka dpt kembali stabil..aku smpt berckp dgn bbrpa org adik..terutama adik angkat aku adik amin..dia ni smp xnak pndang org...menangis tnpa didengari tangisannya itu.. namun akhirnya dia tgk jgak muka aku ini dan berjanji..abg saya akn belajar bersungguh2 lepas ini...Sejuk hati aku mendengar...

Mlm itu jugak aku bersempat memberi motivasi kpda adik amin lps slot itu pada mulanya nya 3 org kami di dataran perhimpunan..tp akhirnya sehingga berbelas2 org duduk bersama aku dgr aku bercerita sehingga pkul 1.25am...adik2 ini sggup xnak tido untuk dgr ceter aku...

Adik Amin...Abg Law..Adik Nasrul..Adik Nik

Yang lebih menyedihkan adalah terdpt seorg pljar hidupnya merempat tempat org..adik nik sayueti ini ditinggalkan maknya tanpa belas kasihan..sayu hati aku dengar kisah adik ini..dia seorg saja yg tidak menangis mlm itu sehingga kami memberi motivasi kpdnya secra personal...sedih aku melihat dia..akhirnya kami berjaya memujuk adik ini menceritakan segala yang dia pendamkan dalam hati ini begitu lama..adik xbenci mak tapi adik hanya nak dptkn kasih sayang mak mcm kwn2 lain... melimpah air mata cikgu2 yang dengar..fasi2 yg dengar...

Barisan yang tungkus lumus jayakan prgrm ini.. TQ

Esok harinya..semua bgn dgn muka ceria..kami menjalankan aktivit utk yg terakhir sehinggalah majlis penutupan prgrm ini..ramai yg sedih..adik2 ramai yg nangis sb abg2 kakak2 fasi ini bakal meninggalkan mereka...kami bersalaman buat kali yg terakhir..dgn harapan adik2 ini akan berjaya dlm upsr mereka..Inilah adik amin.. :)

Sblm pulang..adik aku..adik amin dtg bersalam dan bercium tgn aku..Abg...adik dah nk blik..abah dah tggu di bwh sana...bangga..gembira..sedih jgk lah..

p/s:kami berharap dpt membawa adik2 ke UMP nnt..ini janji aku kpd adik2 smua..hrp dpt jmpe mereka lagi..abg di sini doakan adik2 semua berjaya dlm upsr dan jgk dlm khdupan adik nnt.. :)

Wednesday, July 15, 2009

STUPID...STUPID...STUPID...

STUPID....

This is the topic for this entry..now my watch look oready at 2.39am.. why i still not sleep yet?? Not me dun want to sleep..actually i sooo sleepy now...

But,a STUPID things happen... I dun know what kind of mind that got for the guy here..UMP..KK1..Blok C9.. WHY?? because just now i took my clothes to wash at the washing machine... after an hour i come back to take it..

Suddenly,my clothes all lost... I go around each floor and blok for guy..to find my clothes.. I took about half an hour..STUPID GUY...

Finally, I saw my clothes put in the ground floor C9... WHY U SO STUPID?? if mine finish washing..u want use it just move to the next washing machine or put at the side..but u take and walk from C11 to C9 then just simply campak my clothes there...

WAH... university student... but mentality like a child.... ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Pls la.. thinks more mature before you do anythings... This is not your home.. your washing machine... I also pay for RM2.50... Now i force to wash agains.. rm2.50 some more... So i need to wait my clothes settle just can sleep...

HAIZ.........