Wednesday, April 6, 2011

Noktah ~

Renung-renungkan~~~


" Sesungguhnya benda yg baik harus dikongsi bersama kwn2.. Kalo lah mereka tidak menerima maka jgn la kita memaksa jika tidak ia akn menjadi yg sebaliknya... "


Salam bahagia untuk semua..semoga semua yang membaca ini sentiasa diberkati dan mempunyai kesihatan yang baik...Bersyukur masih lagi diberi pernafasan untuk mencoret sesuatu di sini. Entry yang lalu suka saya bawa semua kembali ke jalan muhasabah diri supaya kita dapat sentiasa mengingatkan diri sendiri betapa banyaknya dosa kita dan perlu mengambil kesempatan utk medapatkan keampunan drpd semua org dan juga TUHAN.


Pejam celik pejam celik...sekejap saja 4 tahun sudah berlalu..pelajaran saya pun sudah menemui titik noktah...Namun ketika meletakkan noktah bagi hidup sebagai pelajar, maka ia juga bermula muka surat baru dalam hidupnya untuk kerjayanya. Bila tiba masa untuk diriku ini membuat keputusan yang bakal memcorakkan kehidupan ku lepas ini barulah diri ini sedar... betapa SUSAHnya ingin membuat keputusan.. Bijak dalam membuat keputusan ..juga salah satu skill yang perlu ada pada setiap orang.KERJAYA...Bukan senang untuk mendapatkan kerjaya yg mmg kita inginkan... Moleknya.. canteknya bila kita dapat menjadikan minat menjadi kerjaya. Maka sudah pasti org tu akan berjaya dengan baik dan enjoy...NAMUN, bukan senang..mmg susah...tp bukan mustahil.. Kerjaya + Perjuangan pula mmg indahnya hidup org itu.. Diri ku sudah tamat pengajian dalam bidang Kejuruteraan Elektrik & Elektronik untuk Ijazah pertama.. Tapi, kerjaya diri ini kemudian hari tidak akan menjadi seorang JURUTERA malah akan beralih ke bidang lain..


Mungkin ramai yang pelik dan akan bertanya KENAPA? Dah wak susah payah bljar yg ni tp xnak keje sbg engineer plak..knpe? Mmg tp bila pekerjaan itu tidak menjiwai anda maka kerja itu tidak akan kita rasa enjoy dan buat dengan rela hati. Suka untuk diri ku berkongsi saat genting untuk diri ini membuat keputusan ada seorg memberikan persoalan kpd diri ini utk menjawab maka akhirnya akn kita membuat keputusan dengan baik.


1) Adakah anda inginkan kerja itu ATAU perlukan kerja itu?

2) Adakah anda inginkn kerja itu disebabkan DUIT atau mmg anda bersedia dan suka akan kerja itu?


Di sini diri ini hanya ingin berkongsi pengalaman perjalanan baru diri utk memulakan kerjayanya.. Diri ku percaya semua org akan menghadapi perkara yang sama. Kini, diri ku mempunyai pekerjaan atau kerjaya yang memamng minat diri walaupun jauh berbeza dgn apa yg diri bljr msa ijazahnya...Tambah pula perjuangan dalam kerjya ini mmg menjiwai diri ku dari dulu lg..Berharap kesemuanya daat dipermudahkan...moga2 perjuangan ini dapat sentiasa mendapat keredhaan Tuhan... :)Nukilan : 06/04/2011 10.19 PM

No comments: