Friday, February 18, 2011

PilihanRaya Kampus (PRK)

Good day,Biar kita mati sebagai pejuang, jangan hidup bernafas sebagai petualang.  

Kini semestinya di mana-mana kampus IPTA telah mula merasai kehangatan pilihanraya kampus untuk sesi 2011/2012. Begitu juga dengan di UMP, bertambah hangat lagi keadaan di ump ini bila telah diumumkan secara rasmi jumlah calon bertanding mencecah 53org keseluruahannya, 31 org calon fakulti 22org calon umum. Wow, satu peningkatan positive di ump..bermakna mahasiswa tidak lagi leka tidak lagi pasif tidak lagi mengambil sikap tak tahu.

Maka, dari sudut pencalonan bertambah baik malah dari sudut lain plak adakah kita ada sebarang perubahan yang baik atau sebaliknya. Sebenarnya aku cukup kecewa dengan beberapa perkara yang berlaku berkaitan dgn PRK kali ini.

1. Sistem E-voting 

Sistem yang bagi aku tidak telus sama sekali. Tahun lepas pernah aku mempertikaikan samada dlm sistem ini terdpt undi rosak @ pengundi mesti kena pilih jumlah kerusi umum baru akan selesai undi?? Jawapan was-was drpd staf ICT ketika itu, tiada undi rosak. Aku soal lagi, kalo begitu, pengundi yang hanya undi seorg adakah akan error? Jwpnnya tidak...maka sistem ini tidak boleh diterima pakai..kemudian atas desakan para mahasiswa barulah sistem itu diubah. NAMUN, untuk tahun ini bagaimana pula keadaannya? apatah lagi ingin LINK kan undi PEKAN ke GAMBANG..

Persoalan: Kenapa tiada mana2 pihak untuk membangkitkan isu ini? CALON2 plak di mana? Adakah manifesto yg menaburkn janji2 manis & bawa hal2 kebajikan itu sdah mencukupi? Pernahkah mereka membawa isu antarabangsa?? Isu di Mesir? DLL

2. Jentera PRK

Dulu Mahasiswa + Staf JHEPA.... Kini STAF JHEPA SAHAJA.. Apakah motifnya hanya daripada mereka? TAKOT BIAS?? Kalau staf mgkn xbias..tp kalo staf sepenuhnya, jika berlaku sebarang manipulasi undi drpd mereka untuk memastikan calon2 pilihan mereka menang, maka sapa yang tahu?? Aku berani bercakap begitu disebabkn terdpt di U lain yg sama konsep dgn ump..pihak jhepa mereka telah melakukannya..calon yg terlibat itu pula rakan aku.. MAKA, di UMP juga boleh berlaku hal2 sedemikian..

Persoalan: Jentera PRK drpd mahasiswa ditolak...tiada bantahan? atau sekadar bantahan di FB? Alahai mahasiswa..bertambah bodoh jika di FB tp xingin tnjukkan identiti sendiri..bertambah bangang...CTH : TehoBeng Tob dan blognya yg aku rasa tidak boleh dijadikan pemberian info berkaitan PRK sb wujud unsur2 fitnah.. 

3. Tarikh PRK

Dulu - PRK kemudian pilihanraya Fakulti... Kini - Pilihanraya Fakulti kemudian PRK..ada yg xsmpt jgk pun ada..Alahai...xfikir ka implikasinya..Kini menyebabkn pemimpin fakulti lepaskan jawatan dan join PRK..bknkah menyusahkan?? cth FKEEE 3org kuar dr eees.. PRK jgk lmbt..nnt sama mcm tahun lps..xsmpt wat BPO...last2 kelam halimut kesemua kelab persatuan..

DLL lagi isu2nya..Maka wahai mahasiswa..jgn hnya seronok mendegr calon2 menjerit..berckp sesedap hati mereka. Malah menilai krebiliti kepimpinan mereka..jgn hnya menilai pernah skali jd pemimpin @ ketua..dialah pemimpin yg kita inginkan..

ANDA PILIH ANDA RASA>..ANDA SALAH PILIH ANDA KESAL.... :D

JIKA ADA DEBAT ANTARA CALON DENGAN MAHASISWA...AMBILLAH PELUANG INI..=]

4 comments:

KK5 said...

Sape gerangan Teh O Beng? mcm tak matang je

law said...

dia ckp dia mahasiswa,,tp xberani tnjuk identiti diri..aku rse dia tu staf..saja nk wat provokasi jer...

Anonymous said...

mengongla jason ni.. ko yg tak matang.. cam gila kuasa je.. hujah cam budak2.. kalo nak undi rosak aku rasa baik toksah ngundi.. orang ngundi tak nak undi rosak.. harap ko tak jadi calon.. malu aku nak undi ko

law said...

hahaha..rasanya ko tidak membaca dgn baik..mksd aku sistem sepatutnya mewajibkan pengundi undi 8org utk yg umum..xbleh hnya undi seorg tp sistem pon lepas..itu mksd aku..hak3.. ko pon xde peluang nk undi aku la kwn..aku dh final year..ko ni sah2 junior yg xerti pe2 lg..

Before u Speak or write..pls make clear the situation.. :D