Sunday, October 19, 2008

Sweet Memory at Kg Org Asli

Untuk entry kali ini sya xakan tulis pnjg lebar malah saya akn berkongsi dgn semua gmbo2 selnjang perjalanan..


Sebelom bertolak bergambo dgn norizan sb dia xdpt join last2 minit sb dia menang mpp de meeting..so sbg kenangan n kesian dia..so tngkap gmbo lah dgn banner kite..huhuhu!!

Berhenti seketika untuk makan sarapan.. [taqi..saya..enck ahmad helmi]


Seblom teruskan perjalanan..tiba sebuah kete ferreri ni parking tepi kami..so saja ambik gmbo :p

Perjalanan yang begitu jauh..mengambil masa lebih drpd 6jam utk smp ke sk menson..letih..sakit badan sdah.. hahaha

Sepanjang perjalanan keja sya asyik tnkgp gmbo jer..sb pemandanagn mmg sgt cntik..ini bru salah 1 jer..de byk lg..

Berhenti di bandar Bentong beli ayam dlu..utk msak mkn mlm..


Mkn tghari..sblm msk jalan yg mencabar n berhenti utk smbhyng jumaat..

para pemandu yg byk berjasa..yg bertungkus-lumus..

pemandangan yg sgt cantik..


Kami bermlm di sk menson dulu..sek org asli..



Cabaran pertama kami : pkok tumbang di tgh2 jln..jln utk kami msk kg n satu2 jer jln leh msk..xleh nk pusing blk jgk..keadaan di situ sgt bhya sb tepi 2 dh tebing dn sgt dlm..



Inilah rumah2 yg ade di kg itu..


Bergambo dgn amek kami..(mksdnya ibu dlm bhs org asli)



Inilah saat yg dinanti2kan..mandi sg..wah..best gler..sejuk air dia..mcm ais..huhu

Byk lg la gmbo tp dh malas dh..so sya cerita jer la..mgkn bg yg xpernah pegi kg org asli akn ingt kat sna msti mkn pn ckit..tp sbnqnya x krna di kg 2..sya dpt keluarga angkt yg sgt baik..keja asyik mkn jer kami..mula dh bhgi keluarga angkt..so maisng2 blk ke umh kluarga angkt..smp2 dh jamu kami kuih2 rya sambil dgq atok bercerita tntng khidupn di sna..byk yg atok cerita..ska sgt kt atok 2 sb orgnya baik..walaupun sya ni cina tp dia trma dgn hati yg terbuka...pas2 smbng2 kami ikot atok p tgk pkok2 yg dia tnam..de pkok tongkt ali..atok tnjuk kt kami pas2 sya nmpk de buah nona..lama xmkn..atok ckp sat..atok trus p ambik buluh n petik bg kami mkn..pas2 de g mcm2 buah..buah nanas ade..durian ade..wah mcm buah sya mkn disna..

pas2 kami tggu kdtgn org KEMAS utk nk tnam pkok..lps tnmam pkok kami de gotng roong memasak..last2 xabis g..beberpa org nie kami oegi mndi sg..huhuhu mlm lps bg semua org kg mkn..kami de tunjuk movie..upin ipin kt kanak2 sana..semua suka sgt..tp kami terlepas pndng sesuatu..rupe2nya mereka nie tdo awal..pkol 10.30pm jer smeua dh ngantok n blik tdo dh..huhu

Suasana disitu mmg sejuk time mlm petah lg tgh2 mlm..ishh..xbrni mandi time pg2 2..hari last plk kami disana hnya persmian oleh Pfor Dato Dr Daing Nasir Ibrahim NC UMP..xsangka Dato dan Datin sanggup dtg jauh utk tgk kami n merasmikan penutupan prgrm semaian kasih ini..

Kalo nk tgk gmbo pegi la view kt profile friendster ak..huhu skg dh xlarat sb mcm dh sakit..demam..skg sbnqnya sgt pening kpla..

6 comments:

ijan said...

naseb bek ada gambo aku...
xsia-sia aku bagi pinjam camera...
hehehee
{^_^}

Raja Azrul said...

walaupun kampung orang asli, tapi pemandangannya sangat cantik..

kan seronok kalau budak2 debat pergi sana..hehehe

Suburbanzero said...

wahwah
seronok nmpaknye
;)

~rYaNa~ said...

knapa la aku xleh pegi....hmmm....

ijan said...

ala klu ko ad kat ump tyme tu...
sure nye lah ko leh gi...
ganti tmpat aku...
huargh...tensen2!!!
(T_T)

~rYaNa~ said...

camtu eh ijan..hehe..